RESEPI RED VELVET Cupcake
Bahan-bahan : Bahan Kek
Bahan-bahan : Bahan Kek
- 250g tepung kek ** (Imah pakai cap cempaka jaa)
- 1/2 sk garam **(Imah guna garam halus)
- 2 sudu besar serbuk koko ** (Imah pakai 1 sudu besar ja coz serbuk koko yang Imah guna jenis yg gelap)
- Bahan bertanda ** diayak
- 113g buttercup
- 300g gula kastor (Imah guna 170g gula biasa di blender)
- 2 biji telur gred A (Imah guna 3 biji gred B)
- 1sk esen vanila
- 240ml buttermilk * (Imah guna susu segar + 1 sk cuka)
- 2sb liquid merah* (Imah guna pewarna bright red 1+1/2 dh cukup)
- Bahan bertandan * dicampur dan dikacau sehingga sebati hingga pewarna tidak berketul2.
- 1 sk cuka + 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting (cukup untuk cover 8inch cake n 30biji cupcake saiz 2.5oz)
- 227g cream cheese (Imah guna 250g)
- 115 gula ising (Imah guna 2 sudu jaa coz fresh cream dah manis)
- 360ml @ 11/2cawan whipping cream (Imah guna fresh cream)
- Susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut (Imah x guna)
Cara-cara :
- Panaskan oven suhu 190 darjah celcius.
- Dalam mangkuk mixer, pukul butter hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
- Masukkan gula pukul sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu sehingga habis (1 telur - 1minit, telur ke 2 - 2minit pukul dan telur ke3 - 3minit pukul) dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
- Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung yang telah di ayak berselang seli dengan buttermilk. (Di mulakan dengan tepung dan di akhiri dengan tepung)
- Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dengan kaedah kaup balikkan sebati.
- Sudukan ke dalam souffle cup dan bakar selama 14 min dengan suhu 180 atau sehingga masak.
- Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
- Sejukkan sebelum di hias dengan topping.
- Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Pukul creamcheese sehingga smooth, masukkan fresh cream dan gula pukul hingga smooth lagi terdapat tanduk.
- Paipkan ikut decorasi dan kreativiti anda.
- Untuk lebih sedap dimakan, sejukkan di dalam peti ais dahulu.. Anda akan berada di awang2ngan ketika menikmati RED VELVET CUPCAKE IMAH CHOCOLIKE :p
Before cook |
After cooked - gebusss |
Simple deco by Imah ChocoLIKE |
Tips untuk deco pada cake yang lebih cantik klik disini RV Dec
Sekadar berkongsi, Imah pun masih banyak kena belajaq