Friday, 19 October 2012

Tips CREAM CHEESE FROSTING - decorating red velvet cake

Esok Imah update naaa......dah ngantok..... ZzzzZZZZ  Maap naaa atas kelewatan update... :)

Dah tengok resepi kaan.... Now Imah nak bagi tips bagai mana nak buat topping cream cheese.
Lepas dah ikut smua cara2 untuk buat cream cheese. Pastikan adunan ada bila di angkat pengaul, kita akan nampak tanduk (hehehe bukan tanjuk jebon naaa) atau soft peak...

Boleh tengok gambar di bawah lebih detail.

Soft Peak (Bertanduk)

Jika angkat bowl, adunan tidak akan tumpah

Setelah fasa ni lepas, anda boleh laa deco dengan kreativiti anda.. ni contoh Imah deco.





Jika adunan anda tadi dah mencapai fasa soft peak tetapi bila anda masukkan dalam piping bag, adunan menjadi lembek dan tidak cantik ntuk deco... Ini adalah kerana :
  1. Anda kerap mengacau/bermain dengan adunan tadi.
  2. Persekitaran ruangan rumah anda dalam keadaan panas (suhu panas)
Apa yang anda boleh lakukan adalah;
  1. Pukul sekali lagi (tetapi anda akan lebih buang masa)
  2. Masukkan dalam peti ais bahagian atas lebih kurang 5-7minit (bergantung).. Jangan terlalu lama. Jika ini berlaku pengewapan akan berlaku bila anda deco di atas cake atau cupcake anda.
  3. Paling baik letak di bahagian bawah peti ais (tempat dingin).
Untuk mendapat tekstur yang cantik dan licin cream cheese dan fresh cream harus berada hampir dalam keadaan suhu bilik. 

Dan paling baik sekali, frosting harus di hasilkan malam sebelumnya untuk deco. (heheh, Imah malas..selalu buat kek dolo baru buat frosting)



Video ni bahan2 ia lain dari Imah, jika ingin mencuba apa salahnya. Anda boleh rasa yang mana lebih sedap n mengancam...
The main point is about how to get soft peak in preparing cream cheese  frosting.. LAYAN....

Video ni tentang deco atas cupcake


Selamat Mencuba.. (kalu ada lebih antaq skit naa...hehe lawak jee)


Imah sekadar berkongsi... dan ini ap yang Imah hadapi... Lain orang lain situation... Wallahualam... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...