Sunday 23 September 2012

Pavlova

Pavlova...satu jenis manisan yang "agak" manis, kulitnya rapuh tapi dalam nya seakan2 marshmallow yang sedikit kenyal namun lembut, dimakan dengan melapiskan freshcream dan ditaburi buah2an segar (kalau dapat biar yang masam2, jadi seimbang). Nama "Pavlova itu sendiri diambil dari seorang penari Ballet terkenal dari Russia bernama Anna Pavlova yang punya seni gerak tari yang ringan dan beralun sempena beliau melawat New Zealand pada tahun 1926 dan 1929. Tapi Australia juga mengatakan Pavlova berasal dari negara mereka dan dikatakan telah direka oleh seorang chef di Perth sekitar tahun 1935. Walau apa spekulasi sekali pun, pavlova telah menjadi salah satu makanan pencuci mulut yang terkenal. Bagi Imah...tis is my fav......nyumnyummmm
 
8inch Diameter Pavlova



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...